Instagram

30 Aralık 2014 Salı

Ekşi lahana / 'Sauerkraut' - 27 Kkal/100g

Porsiyon (300 gram):  Kkal 79,56; Protein 4,72 g; Yag 0,25 g; Karbonhidrat 20,41g


Servis: 4 tane 800 ml’lik kavanoz (9-15 porsiyon)
Zaman: 15 dakika + 5-7 gün

































Kışın ekşi lahana çok değerli bir gıdadır. Bu sıradan bir turşu değil, bu özel bir tarif, gene soğuk ülkelerden gelen. Almanya'da, İsveçre'de, Norveç'te, yani bütün İskandinav ülkelerde, daha doğrusu kuzey ülkelerde, çünkü Rusya'da, Kanada'da da çok tüketilen bir yemektir! Neden özel tarif sorarsanız, çünkü bu yöntem kullanarak lahanada bulunan laktik asit, üzerindeki bakteriler ve tuz 
lahananın kendi kendine fermantasyonu sağlıyor ve bu sebze inanılmaz faydalı yemeğe dönüşüyor. Sadece et ve balık yerken vücüdümüz çok yararlı vitamin B12 sintez edebiliyor, fakat bu şekilde bekletilmiş lahanada da üretilmiş oluyor ki bu et sevmeyen veya vejetaryen için çok önemli. 
Burada da bilgi alabilirsiniz:
http://www.youtube.com/watch?v=GbfllS5tDmc
Ayrıca ekşi lahanayı hem olduğu gibi tüketebilirsiniz, hem başka yemeklere katarak nefis yemekler yapabilirsiniz. Mesela garnitür, karışık salatalar, çorbalar, lahanalı börekler, raviolli, makarna vs hazırlamak mümkün.
Hazırlaması son derece kolay, fakat bazı püf noktalar var, onları kenera atmayın!

Malzemeler:
Beyaz lahana 1 tane (2 kg)
Havuç 2 tane (250g)
Kaya tuzu* 2 – 2,5 yk (50-60g)
Ekstar olarak
Kırmızı lahana 1 tane küçük (400g)
Kimyon tohumu/ Dereotu tohumu 2 yk (10g)

*Tuz oranı: 1 kg lahana için 1 tepesiz yk











Başlayalım:

Bu sefer önemli kurallardan başlamak istiyorum:
Kural 1: Lahana beyaz olmalı! Yani bazeı daha yeşil oluyor, onlar uygun değil. Çünkü beyaz olanlarda su oranı daha yüksektir, bu bizim için çok önemli.
Kural 2: Lahana başı ıssı olmalı! Yani tam top gibi değil, üzerine bastırmış gibi şeklinde.
Kural 3: Bekletmek için çelik, emaye,  porselen veya cam tencere kullanmalı! Sakın alüminyum, plastik ve başka materyaldan yapılmış canak kullanmayın, toksin tehlikesi var.
Kural 4: Tencere kullandığımız malzemelerden boyut olarak daha büyük olması lazım! Mesela 2 kg lahana için 4-5 litrelik tecereyi seçin, yani bütün malzemeler koyduktan sonra , en az 5 parmak kadar boş alan olsun.

Yapılışı:
1)       Havucu rendeleyin. Lahanayı ince kesin.
2)       ¼ sebzelerin alıp ve 0,5 yk tuzu üzerine atıp vıcıklayın. Lahana suyu bırakına kadar (1-2 dakika). Doğru seçilmiş tencereye koyun, üzerine iyice bastırın.
3)       Ve kalan malzemeleri kullanarak 3 kez 2. aşamasını yapın.
4)       Lahananın üzerine porselen/cam uygun ebatta tabağı yerleştirin ve üzerine 2-3 kg ağrılık koyun (sıvı ile doldurulmuş şişe veya temiz taş gayet uygun). İnce havlı ile üzerine bir kat sarın (hava geçermesi lazım).
5)       Ve 5-7 gün dışarıda oda sıcaklıkta beklettin. (İkinci günü bir kontrol edin, kendi suyu yukarıya çıkması lazım, eğer su lahanayı tamamen kapatmıyorsa, o zaman biraz soğuk su ilave edebilirsiniz.
6)       Daha sonra cam kavonozlara koyup üzerine kendi suyuyla lahanayı kapana kadar,  kapaklarla kapatın ve buzdolabında saklayın. Bu şekilde birkaç ay kadar kalabilir veya hemen afiyetle yiyenebilir.
7)       İşte bu kadar!!!
8)       Servis yapmadan önce isterseniz fazla tuz gitsin diye biraz suda yıkayabilirsiniz.

Şimdi size bazı salata kombinasyonlarını örneğiyim:
1.       Ekşi lahana + yarım ay şeklinde ince kesilmiş soğan + kuru uzüm + çok az şeker + zeytinyağı
2.       Ekşi lahana + yarım ay şeklinde ince kesilmiş soğan + rendelenmiş elma  + kuru uzüm/yaban merseni + vişne + + zeytinyağı
3.       Ekşi lahana + dilimlenmiş portakal + zeytinyağı
4.       Ekşi lahana + haşlanmış patates + dilimlenmiş zeytin + ince kıyılmış maydonoz ve taze soğan + zeytinyağı
5.       Ekşi lahana + haşlanmış patates + haşlanmış pancar + ince kıyılmış taze veya kuru soğan + zeytinyağı
6.      ‘Vinegret’*
* Bu tarifi özelikle anlatacağim ;)

Afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder